RSS

Perhimpunan pada cermin mata aku..

Salam,

terlebih dahulu, kepada anda semua, jika nak membaca, sila bukak luase pemikiran anda semua. Ini adalah PANDANGAN  PERIBADI saya. Nak tolak atau terima terpulang kepada anda. Pemikiran anda saya tidak boleh paksa. Nak kritik pemikiran saya, silakan. Nak maki hamun, terpulang. Kalau rasa amal pahala banyak sangat, sila maki hamun saya jika pemikiran saya tidak selari dengan anda. Baca entri ini dengan minda terbuka.

 

Negara sekarang berada dalam sedikit kekecohan seminggu dua ini. Dan hari ini juga. Sebilangan penduduk Malaysia keluar ke jalan2 di Kuala Lumpur, mengikuti perhimpunan aman anjuran BERSIH. Matlamat mereka mudah, untuk mendapatkan pilihanraya yang bersih dan adil, tak ada politik kotor dan rasuah serta jijik. Bersihkan senarai pengundi dan lain2 yang mana korang dah tahu kalau korang sokong atau ikuti perkembangan bersih.

Aku dok tengok kat twitter, Facebook, ramai melaporkan perkara semasa tentang BERSIH. Aku follow akaun twitter BERSIH. Dorang retweet dan tweet pasal perarakan BERSIH. Ada berkumpul kat Stesen keretapi KL, ada dekat masjid jamek, SOGO dan lain2 tempat. Sewaktu aku sedang sarapan, waktu India jam 8 pagi, Malaysia jam 10.30 pagi, ditweet telah berkumpul seramai 1000 orang untuk menyertai perhimpunan ini!! Woohaaa!! Dengar kata majlis mula pada jam 2 petang, tapi awal pagi dah ramai melambak macam semut. Kalau macam nie setiap hari Jumaat dan seeloknya setiap waktu solat di masjid/surau kan elok jugak. Lega hati tok imam dan bilal yea~

Dalam twitter, garis masa aku meriah. Dalam setiap 30 saat, mesti ada satu tweet puratanya. Pagi ni aku peruntukkan masa untuk tengok apa yang berlaku. Masa depan negara la katakan. Ada gambar berarak. Ada gambar disyaki mahasiswi bertudung labuh ditangkap polis setelah lari sup sap sup sap ke dalam stesen LRT berdekatan. Ada yang kurang upaya menyertai. Ada yang membawa anak kecil ke perhimpunan ini. Satu gambar yang menarik perhatian aku (dan membuatkan aku berubah sikit muscle contraction kat muka) ialah gambar peserta dok berkumpul, masing2 bertakbir. Ada tweet, “Politik tak patut diagamakan. Agama tak patut dipolitikkan”. MUncul tweet begini menunjukkan bahawa wujud golongan liberal. Jaga-jaga. Kepada para peserta perhimpunan, sila jaga etika anda. Jangan cetuskan provokasi kepada pihak polis. Jika ada, cekup orang tu, ikat dan bagi dekat polis. Kita tidak tahu, mungkin pem”provoke” itu adalah mereka yang diupah oleh pihak tertentu untuk menggagalkan niat yang baik. Cuba2 intai, takut2 ada yang bawak gambar Khomeini macam dulu.

Saya agak terkilan dengan sikap sesetengah peserta perhimpunan BERSIH ini yang membawa anak kecil ke sana. Anda sudah dapat mengagak bahawa ada kemungkinan keadaan menjadi huru hara. Jadi, orang bertempiaran lari sana sini tanpa hiraukan orang lain. Nanti bila anak cedera atau apa2 teruk terjadi, mulalah salahkan polis dan kerajaan terutamanya. Jika anda membiarkan pintu rumah anda terbuka dan anda keluar pergi bekerja, balik2 kerja rumah licin kena samun, anda nak salahkan kerajaan/polis kerana tidak menjaga keselamatan rumah anda?

Saya menjunjung titah kebawah DYMM Yang Dipertuan Agong. Saya memahami bahawa Tuanku inginkan politik negara bersih dan telus, dan baginda juga bertitah bahawa demo jalanan bawak banyak keburukan. Saya nak katakan, Tuanku dilihat memberi lampu hijau untuk datang beri memorandum tentang pilihanraya dan politik negara DAN Tuanku jugak menyatakan secara tidak langsung, JANGAN DOK BERKUMPUL KAT JALAN2! Tang bagi green light untuk buat memo korang tibai terima, tang berkumpul atas jalan korang buang camtu aja. Masalah yang berlaku juga apabila kerajaan tak benarkan untuk berkumpul di stadium. Apehal pulak? Hari tu bagi, sekarang tak bagi. Bagi stadium bukit jalil ke, stadium negara ke. Selesai masalah. Kang daripada korang dok panas kerusi tak cukup 2/3, nanti pilihanraya umum 13, hilang tak cukup pun 1/3.

Dalam perhimpunan ini, saya berfikir kenapa dikatakan pilihanraya tidak adil. Padahal BN tidak berjaya membentuk kerajaan dengan majoriti 2/3 kerusi Dewan Rakyat, hanya dengan majoriti mudah. Lima buah negeri berada dalam pentadbiran Pakatan Rakyat. Adakah bila kesemua kerusi Dewan Rakyat disapu bersih oleh Pakatan Rakyat barulah dikatakan pilihanraya yang adil? Padahal di Kelantan, BN hampir2 kehilangan semua kerusi apabila Pakatan Rakyat menyapu hampir bersih kerusi DUN Kelantan.

Hal ini adalah hal pentadbiran negara, politik, siyasah. Saya tak nak ulas banyak dan panjang lebar, sebab tak ada ilmu sangat tentang hal siyasah ni. Apapun, berkumpul biar jaga keselamatan. Jangan mulakan provokasi. Nanti tak pasal2 kena belasah dengan polis, lepas tu salah kan polis. Nak berkumpul, biar aman. Kepada Polis DiRaja Malaysia, tahniah kerana sanggup berjaga siang malam berkawal sana sini untuk negara. (Untuk pengetahuan semua, Polis walaupun dibawah Menteri Dalam Negeri, masih lagi ada yang atas, Agong, ketua negara. Field Marsyal gitu.). Balik cuti raya nanti nak korek cerita pasal perhimpunan BERSIH ni dari pak sedara yang dua2 kerja kat Bukit Aman, mesti ada cerita.

Papepun, selamat berarak kepada BERSIH, PATROT, silat dan sbgnya. (jangan ada syiah berarak sudah lee..). Solat jangan lupa. Jangan dok lari ke masjid sebab kena kejar dengan FRU aje, lari jugak ke masjid sebab nak solat jamaah selepas ini dan bila2 yea. Negara kau buat atas dasar apa2 pun, kalau Islam tak letak sebagai asas, berjaya yang tidak diredhai oleh Allah.

Peace~

 
Leave a comment

Posted by on July 9, 2011 in Uncategorized

 

Pasca teori..

Salam..

Kali ni tak tahu nak tulis apa. Bengap sikit kepala jadik kali ni. Jarang menulis sebab bizi sikit. Bizi exam dan juga bizi dok tengok video. Video apa? mana bleh cakap..hehehehe.. rahsia. tapi jgn korang dok pikir pelik2 video apa aku layan. Ianya BERSIH..

Nak citer pasal orang laen dulu, baru citer pasal diri aku. Kena la bongkar kisah orang laen dulu, kalau tak korang takkan baca sampai habis entri ni kan?

Kawan aku kat Mysore, Dzul dan jugak saudara kacak, Faheem telah berangkat untuk melancong ke Dubai. Dubai!! Aku tak pernah pun terfikir nak pergi lepak sana. Maklumlah, duit kering sebab dok fikir nak balik aje setiap kali cuti. Kenapa nak balik? Sebab Davangere ni memang menyesakkan minda dan perasaan. Sangat bosan. Bosan teramat sangat. Dipenuhi dengan tempe2 yang tak tahu beradap dan tak reti nak hormat orang lain, tapi terhegeh-hegeh nak orang lain hormatkan dorang. Kepada tempe-tempe tersebut, korang boleh belah la dari dunia ni. Ingat korang bagus sangat ke? (smbil termengah-mengah dok tahan sabar depan laptop).

Kedua, kawan-kawan aku jugak, dari Davangere, Din, Matle, Zul, Faris, Datin Dada, Nisaq dan sorang lg aku xingat sape, akan pergi bejalan ke north, utara India. Agra, Delhi dan kawasan2 yg sewaktu dengannya. Malam ni dorang bertolak ke Airport Bangalore sebab flight dorang ke Delhi awal pagi esok. Aku? Tak pegi. Harap2 perjalanan dorang selamat pergi n pulang. Semoga enjoy jugak jalan2. Time jalan2 ni nak apply rukhsah solat n segalanya. Huhuhu..

Aku kini pasca teori paper. Dah habis teori paper Biochem. Agak payah jugak. Usaha dah usaha, sekarang fokus kat paper praktikal dan jugak viva. Pengalaman biasa tengah jawab exam ialah nak terkencing. Lalu bergegaslah aku berjalan laju ke tandas. Andai kata aku masuk acara 20km jalan kali, mesti menang sebab nak pegi ke tandas. hahahaha. Walaupun dah lepas paper lain, sangkut paper biochem. Sebab aku memang tak suka chem ni. Dari sekolah menengah lagi. Huhuhu. Gred apa aku dapat tak payah nak cerita sebab horor sangat. Yang penting, nak lepas aje kali ni. Masuk 2nd year, InsyaAllah aku akan usaha gila2 sebab subjek klinikal aku minat. Surgery, OBG, Medicine. Woohaaa~

Pasca teori ini juga membuatkan aku jadik lain. Lain macam mana? Entahla. Hormon surge gitu. Tak pasti hormon apa pulak yang surge. Ntah2 estrogen n progesterone..hahahaha. Moody dengan tak tentu pasal n tetiba aje. So, kepada anda di BIH Davangere, berhati2 semasa bercakap. Kalo nampak aku tak layan sangat, jangan dok cucuk tak tentu pasal. Kang kena maki cash ngan aku baru tahu. Silap2 aribulan kena belasah aku tak jamin. Sori Pa’ak aka Ishak Arif sebab jadik mangsa kemarahan aku ari tu. Hampir kena simbah ngan teh panas. Sebab? Aku marah coz tak lepas level main Angry Birds. Hahahahaha.. Sori ye Pa’ak.

2 minggu kebelakangan ni, aku selalu kacau kawan aku. Dan dok sebut-sebut aje pasal kahwin. Memang sangap sangat kot. Huhuhuhu.. Teringat pula time sekolah menengah dulu, aku ada nak letak nama anak aku dengan nama kawan aku. Baru ni aku ada letak kat twitter. Aku nak letak nama anak aku dengan nama kawan aku. Sorang Izwan, sorang Hafis dan sorang Umar. yang lain, tak pasti lagi. Hehehe. Perancangan masa depan la katakan. Nak buat camne, umur dah semakin “muda”. Habis MBBS entah bila. Nak kawen awal sikit sebab tak nak nanti anak baru dua tahun, ayah dah dekat 50 tahun. Nak anak muda, ayah pun muda. Mak pun muda. Cuma InsyaAllah tak ada bini nombor dua. hahahahaha.

Pasca teori menjadikan aku tak tenang sikit. Tak sabar nak jumpa kawan lama aku. Sahabat rapat dan teman yang aku percaya sangat-sangat. Time sekolah menengah dulu kami tidur sebilik, sekatil (korang jgn dok bayang benda pelik pulak). Masalah aku kongsi dengan dia. Aku dapatkan pandangan dia. Masalah dia pun aku dengar. Saling memahami la katakan. Sekarang dia kat UIA Kuantan. Amek medic jugak. Dulu dia mintak JPA, tapi tak lepas kat interbiu. Kesian kat dia. Tapi, rezeki Tuhan nak bagi, sape pun takleh halang kan? Dia buat asasi medic kat UIA, lps tu degree kat UIA. Nak jumpa dengan dia balik cuti ni. Nak cerita apa yang berlaku di India. Huhuhuuh..

Dah terkeluar cerita pasal balik cuti, so dimaklumkan bahawa aku akan balik bercuti lepas exam nie. Tarikh? Jeng jeng jeng.. TAK LEH BAGITAU~ Aku nak balik senyap2. Nak buat surprise kat parents aku. Tetiba aje,.. TING!! Dah terpacak depan pintu rumah. Ayah dan abang aku ada kat rumah. So, takyah risau balik tak ada orang kat rumah dan kene merempat kat surau dekat rumah. Lagipun, masa nak tunggu flight kat airport, aku nak call dulu ayah aku. Nak pastikan parents aku ada kat rumah. Tak jalan-jalan pergi Pangkor ke, Langkawi ke, Key El ke. Kalo dorang ada pegi mana2, baru aku cakap aku nak balik. Hehehehe..

Papepun, sekian bebelan aku kali ini. Jarang tak membebel kat sini sebab dok sibuk membebel kat twitter. Jaga diri sekalian. Jangan terlampau rilek. Hidup ini ada tujuan, cuba capai sebanyak mana yang boleh. Okeh??

Sekian..

Buh Bye!!!

Tata titi tutu tete toto!!!

 
Leave a comment

Posted by on July 1, 2011 in Uncategorized

 

Hide it..

Hi..

Lama sikit tak mencoret kat blog nie.. Agak lama sebab baru sahaja menghabiskan internal exam sebelum masuk ke gear penuh sebab exam universiti tak sampai sebulan lagi dan banyak benda yang perlu dihafal dan faham. Ya, tak sampai sebulan lagi!! Jadi lepas ni kena tutup kot facebook buat sementara. Tweet aje kot. Tak nak berapa sibuk sangat dok melayan muka buku sosial dan bukannya dok menghadap buku biochem.

1. Kekadang memang jadi tabiat aku untuk menyembunyikan jawapan yang aku tulis semasa exam daripada pensyarah dan jugak PGs kalo diorang lalu sebelah aku (kekadang? aku rasa macam setiap kali exam aje..). Lagi nak sembunyikan kalau diorang dok berdiri sebelah aku dan tunggu apa yang aku nak tulis. Dan bertambah secretive aku bila pensyarah atau PG tu ialah yang agak kenal aku dan aku kenal diorang (of course.. hello, sapa tak kenal pensyarah atau PG yang dok ajar korang kan??) Lalu aku pun melindungi jawapan aku daripada diperhatikan oleh diorang dengan lengan aku. Tak pun aku terus bukak page baru, buat2 nak jawab soklan laen. Kadang2 dok terfikir, kenapa aku nak sorok jawapan aku sebab lepas ni diorang baca jugak masa tanda kertas aku. Silap2 haribulan, jadik bahan gelak ketawa sebab salah tulis atau eja. So, sekarang ni aku cuba tak nak dah sembunyikan kertas jawapan aku dari invigilators yang ada.

2. Sembunyikan apa yang ada pada aku. Bunyi macam kedekut giler. Kedekut taik idung masin. Well, it’s depends on what you hold. Kalo benda tu agak private, aku terpaksa jadikan ia rahsia. Let it be discreet. Mesti ada antara korang yang tertanya, “dekat bff pun?”. Ya, sesetengah perkara perlu dirahsiakan walaupun dekat kawan2 baik selamanya. Walaupun kamcing sampai ko pegi mana2 ngan diorang/dia, dan sampai orang tahu kalau kat mana adanya korang, disitulah adanya diorang. Sometimes, it’s better not to let them know something that will cause them in trouble or worry. Kalo setakat ko termakan biskut kawan kau tu tak payah la nak simpan, jadikan dark secret gitteeww.

3. Kadang2 hidup lebih mudah bila kita sembunyikan sesuatu. Tak ada orang lain nak tanya itu dan ini. Diorang tak bizi dan kita pun tak bizi nak menjawab soklan diorang. Walapon orang kata, lama2 rahsia tu akan orang tahu, tapi sesetengahnya lebih baik orang tahu kemudian daripada tahu sekarang. Kan? So, simpan dulu mana yang boleh disimpan ye. Bak satu lagu Dato’ Siti, “Biarlah rahsia..”. Mungkin dekat sesape yang tahu siapa aku, aku nie agak perahsia sikit. Mungkin apa yang aku cakap tu betul. Mungkin apa yang aku cakap tu tak betul. Mungkin yang tak betul tu untuk cover apa yang betul. So, you can never know the truth. Hahahahahaha.

Papepun, ni aje yang dok ada dalam kepala otak aku yang aku boleh kongsikan dengan korang buat masa nie. Ada benda lain, tapi tak boleh nak dibincangkan dan diberitahu kat sini dan sekarang. Mungkin lain kali dan masa. MUNGKIN..

Sekian, adios..

 
Leave a comment

Posted by on May 27, 2011 in Psyco aku..

 

Patutkah?

Pernah tak korang tengok matahari secara direct ngan bijik mata korang? Pernah tak korang dok atas stage yang mana lampunya sangat terang benderang sampai senak biji mata korang menahannya? Ada tak mamat mana entah tiba2 pegi suluh spot light kat muka korang?

Mesti senak + silau + nak buta mata korang kan bila perkara demikian berlaku. Kadang2 yang hangin bila orang suluh lampu yang terang benderang macam lampu stadium kat muka korang tanpa sebab. Kat India ni satu keadaan dimana korang disilaukan dengan lampu yang terang sampai nak buta mata iaitu semasa memandu. Tak kisah ko memandu kereta, merempit motor atau skuter atau merempit basikal. Dan hal ni berlaku pada waktu malam. Memang kalo kuar malam aje ngan moto, semua orang kat sini nak pakai “high beam”. Apa kecerdiknya golongan ni?! Memalam pasang lampu tinggi. Kereta, motor atau skuter sama saja. Kadang2 aku terfikir, diorang ni bengap sangat ke sampai tak tahu bila nak guna lampu tinggi tu. Nak jadi Kasim Selamat aku dan kawan2 aku kat sini disebabkan perangai tak reti bila nak guna high beam.

Dah la aku nie ada masalah ngan silau2, datang pulak moto cam haram pelesit laju, hon tak henti2 (padahal takde kete atau moto kat depan dia!!) dan ditambah ngan pakai high beam! Memang berasap telinga aku. Panas sebab dok hon tak henti2 padahal dia punya lane tu kosong dan dok pakai high beam. Masalah nie memang diakui oleh semua pelajar Malaysia di India. Memang menyakitkan hati dan perut, pankreas, dan segala-galanya. Ada pernah aku mengadu masalah ni kat sorang kawan baik aku, Din. Dia pun panas ati macam aku jugak dalam kes nie. Dia suggest kat aku tuk balas ke”pala”an tempe2 nie.

Satu malam, kitorang baru balik dari kedai. Aku membonceng Din. Ada mamat tempe nie bawak moto ngan high beam dari arah bertentangan. Aku terus maki/carut. Dah kami hampir berselisih, (dalam jarak lebih kurang 5-6 meter gitu), Din suruh aku tukar pakai high beam jugak. Aku pun tukar. Dan hasilnya memuaskan hati aku. Aku dan Din tergelak2. Mana taknya, tengok mamat tu terhuyung-hayang terumbang-ambing bila aku tukar pakai high beam. SILAU!! Hahahhhahaha.. Padan muka kau!! Taktik tu selalu Din ngan aku guna bila dah tak tahan ngan tempe yang tak tahu bila nak pakai high beam.

Tu salah satu dari norma kehidupan di India. Yang lain-lain seperti janji 5 minit tapi berakhir dengan 2-3 jam, hon tak henti2 walau tak ada benda yang nak kena hon, dan juga sebagainya memang menyirapkan darah kitorang. Dan ini telah menjadikan aku semakin tak sihat. Mana taknya, 2 ari lepas pegi klinik check blood pressure mencanak naik jadi 170/110!! Sikit lagi nak kena tahan masuk wad!! Memang aku ada masalah skit ngan hypertension aku, tapi semenjak datang India nie, semakin menjadi-jadi pulak. Setiap bulan aku akan pegi farmasi dan beli ubat. Apa2 ubat untuk menghilangkan sakit kepala aku. Nak beli ubat apa, aku tanya senior aku, tak pun bukak buku pharmac n belek sendiri. Cari yang kurang side effect skit.

Bila fikir ngan buat sikit kajian, aku dok rasa umur aku semakin pendek. Mana taknya, ngan segala pressure kat sini memang nak bagi otak aku meletup. Pressure hidup banyak, pressure belajar pun banyak. Nak hilangkan pressure, aku makan atau tengok citer series. Tenang sikit. Sebelum nie aku ada buat terapi sendiri, terapi hoki botol. Memang berkesan tapi buat aku sakit lutut pulak.

Kekadang rasa nak bom aje tempe2 nie ngan tomahawk. kekadang nak simbah aje ngan asid macam kat mesia sekarang. Jadik penyimbah asid bersiri. Nak belasah ngan bat kriket sekor2 pun ada jugak..

Patutkah??

 
Leave a comment

Posted by on May 14, 2011 in indiaku jua, INdiamu, Psyco aku..

 

layan ajer…

Kali ni nak kongsi satu lagu. Lagu ni rasanya korang tak pernah dengar. Dinyanyikan oleh seorang artis yang agak feymes. Selain feymes, dia jugak kacak orangnya. Senyuman dia menawan (tapi tak leh lawan Mr. Smiley. hahahahaha). Muka cam Melayu, (ada darah Melayu la jgk..) dan tak fasih sangat nak cakap Melayu. Berlakon dalam teater dan terbaru hero dalam satu movie yang boleh dikatakan pecah panggung. Aku dok ulang tengok muvie yang dia dekat 4 kali!! (Tapi tak leh lawan rekod ak tengok citer Valkyrie, 12 kali!!!) Penyanyi yang ensem itu adalah STEPHEN RAHMAN-HUGHES!! Lagu dia yang aku layan ialah Cinta atau Setia. Layan aje.. Adios… zassss..

 
Leave a comment

Posted by on May 10, 2011 in Psyco aku..

 

nak jadi seksi.. boleh tak?

Salam..

Banyak kan post aku kali ni dalam minggu nie? Tengah high dan ada banyak nak dilontarkan ke keyboard laptop. Nak jadi seksi? Hahahaha.. Betul. Itulah impian aku sekarang. Nak jadi seksi. Seseksi mungkin. Oppss, mungkin korang dah terbayang aku dok pakai kain belah sana-sini ketat sana sini, dedah sana dedah sini. BUKAN!!! Aku ni lelaki ok!! Dan aku normal!! Aku bukan sotong atau nyah atau bapuk atau nok atau apa2 yang seangkatan, setaraf, sekufu atau sama waktu dan keadaan dengannya.

Korang pernah dengar tak ada pompuan kata lelaki tu seksi? Mesti ada kan? Bukannya seksi dari segi dok dedah pakai vest aje jalan kehulu-hilir. Atau pakai tak senonoh. Tak!! Tu bukan definisi yang aku nak gunapakai. Mesti korang pernah dengar orang kata Hugh Jackman tu seksi. Atau Aaron Aziz. Atau Brad Pitt. Bila ditanya kenapa, jawab mereka sebab mereka simpan “beard” yang pendek. Ala-ala nampak aja. Nampak ada beard yg pendek aja. Memang bila tengok pun aku kata seksi. (Diulangi, aku NORMAL!!!). Dan kebetulan pulak aku memang ada benda “beard” nie. Alhamdulillah.. Memang dari dulu nak ada beard. Sekarang dah ada. Lebat gitu (sebelum shave hari Khamis lepas..). Lepas shave, dok fikir depan cermin besar godang kat bilik air. “Kalo aku simpan sikit aje beard aku nie nampak ok jugak”. Lepas tu dok senyum sorang-sorang.

Sebenarnya dulu aku pernah nak buat macam Dr. Mark Sloan, Plastic Surgeon Attending dalam citer Grey’s Anatomy. Lepas tu dah bosan. Sekarang dah ada idea baru. Sebenarnya aku agak terkejut kerana dalam keluarga aku, aku dan abang aku yang ke-2 aja ada benda beard nie. Memang alel beard nie pandai sembunyi2. Sekarang aku nak simpan sikit aje. Dah agak panjang shave. Dalam seminggu, jadi ok balik. Maksud aku jadi seksi balik. Hahahahaha..

Alang-alang bercakap pasal beard nie, aku nak kongsikan fakta diri aku dengan beard. Kalo aku simpan beard aku, dah tebal dan panjang sket, mesti aku dah nampak macam bapak orang. Sekarang ni umur aku dalam 22 tahun. Kalo dah ada jambang/beard, mungkin dah dekat hujung 20 atau 30 tahun. Dan jika tak ada beard, licin selicinnya, lepas shave, mungkin orang akan kata aku umur 16-19 tahun!! Mudanya!! Mesti korang rasa terkejut kan? Awet muda rupanya aku nie. hahahaha.. Ni terbukti masa aku nak fly, masa tu pegi buat medical check-up. Aku pegi shave. Terserempak dengan kawan mak aku. Dia tanya aku nie baru nak masuk tingkatan 4 ke? Aku terkezut. Dan pada masa tu aku tau yang muka aku nie muka budak lagi (tapi aku lebih suka dengan istilah ‘awet muda’). Masa abang aku kahwin pun, orang ingat aku yang kahwin sebab aku simpan beard selama 4-5 bulan. So, memang nampak agak “mature” dan ada la nampak muka laki orang!!

Papepun, hasrat aku nie kalo boleh nak kekalkan sampai dah ada anak dua tiga orang. Lepas tu, boleh la nak simpan beard nie sampai setahun tak shave pun takpe. hahahahaha..

Ok.. nak belah dulu.. Agak lewat nie.. Coretan kali ni pasal hidup aku. Sesaja nak berkongsi cerita.. Adios..

Sekian.. Salam…

 
1 Comment

Posted by on May 8, 2011 in Psyco aku..

 

Seni aku cintai..

Selamat sejahtera diucapkan kepada para pembaca sekalian. Semoga anda sentiasa dilindungi bumbung, berlantaikan bumi. Kalo ada karpet, lagi best kan? Papepun, semoga apa yang diberikan kepada kita tidak menjadikan kita lupa kepada TUHAN kerana dia yang telah memberikan kita segalanya.

Minggu lepas sangat bermakna kepada aku. Sebab? Kali pertama dok nyanyi atas pentas. Dah la depan VIP yang bukan calang2. Bekas ahli politik Davangere, Konsul General dan ahli dari Chennai, pengetua-pengetua kolej, prof2 dan kawan2. Benda ni ada dalam entri aku yang lepas, pasal Annual Grand Dinner MSA Davangere 2011. Jadi Juara atau Tok Jogho untuk kumpulan dikir barat bukannya senang. Nak kena ‘tune’ suara leklok, nak kena hafal lirik (tapi malam tu aku tengok aje lirik kat henpon aku..hakhakhak..). Dah abes persembahan, ramai dok pakat (istilah kelantan) puji. Puji untuk overall persembahan, bukannya suara aku sebab bila aku tengok balik video persembahan aku, macam hampeh suara.

Jadi, untuk mengatasi masalah itu, sekarang ni aku dalam usaha untuk memantapkan vokal suara aku. Hahahahaha! Mesti korang nak gelak kan? Tak pun ada yang dah nak termuntah. Ade aku kesah? Sekarang ni pagi2 masa berjalan nak pergi bersarapan kat mess, aku pasang lagu dikir ngan mp4 aku. Sambil tu nyanyi dengan suara aku. Nak sampai pitch suara macam Megat Nordin, Halim Yazid, Arwah Cikgu Naim, Jali Bunga Tanjung, Abe Man, Abe Udy? Sampai masuk kubur tak dapat aku. So, try la adjust ngan suara agak base ni dengan lagu-lagu dikir yang tersohor dibibir dan telinga budak kelantan atau bukan kelantan. Balik bilik, dah bosan baca buku, bukak karaoke Anuar Zain dan karok sepuas-puasnya sampai “terbiut” suara aku. Malu gilerr!! Tapi demi memantapkan suara, itulah yang aku kena hadapi.

Kenapa buat benda gila nie? Hehehe.. Sebab sekarang ni aku dah “naik syeikh” untuk menyanyi dan berdikir. Gila nak berdikir la katakan. Dok cari lagu itu ini dalam laptop. Kalo tak ada, bukak aje 4shared, search kat sana. Lalu bermulalah dunia dikir aku. Nak lepas gian dikir, lalu berdikirlah aku sewaktu mandi, nak pegi makan, naik scooter, basuh scooter, ambik air dalam fridge n masa dok study mahupun melayari intenet! hahahaha.. sangat gila kan? Aku minat berdikir bukan sebab aku gila. Sebab aku minat. Sebab aku terkejut kerana aku baru sedar bahawa dikir barat dah dibawa oleh anak Kelantan ke seluruh dunia. Di Korea, Jepun, Indonesia, India, Republic Checz, UK, US dan lain-lain negara. Dikir barat adalah satu seni persembahan nyanyian yang tak lepuk dek hujan, tak lekang dek panas. (Gitu skali nah!!). Jadi, aku berbangga sebagai anak Kelantan. Ada seni budaya warisan yang unik. Kalau di Borneo, aku kagum dengan tarian buluh. Diorang boleh lompat-lompat tapi tak kena pulak kepit kaki tu. Johor dengan kuda kepang dan zapin. Yang lain tu korang tahu2lah sendiri. Kata ambik sejarah ngan kajian tempatan masa sekolah dulu.

                                                                  Halim Yazid

Walaupun aku minat nyanyi lagu-lagu omputeh dan jugak lagu-lagu melayu, aku tetap terpikat pada seni tradisional. Mujur aku tak buat macam Mek Siti Salam Pantai Timur. Dia dulu pernah belajar di sekolah aku, SMSTMFP. Disebabkan dia minat sangat dengan persembahan atas pentas, teater, dia kuar sekolah tu. Dia sambung belajar di ASWARA dan ada degree law lagi. Jadilah dia sebagai seorang anak seni. Aku nak jugak belajar seni, tapi secara sambilan aje. Sekarang dah ada intenet laju, Google, YouTube, 4shared, mediafire dan segala-gala, bole aje belajar tengok dalam wikipedia dan jugak blog-blog. Kan senang. Kata En. Khai, Konsul Pendidikan JPA kami di India, “Gunakan teknologi dengan sebaiknya”.

Maka, harapan aku agar kita tak melupakan adat seni budaya bangsa. Biarpun kita maju, biarlah ada lagi kita genggam erat seni warisan kita agar generasi depan tahu apa itu rebab, rebana dan kertuk. Majulah seni untuk bangsa!!

                                                  Ni lah aku pada malam persembahan sebagai jogho..

p/s: Sekarang sibuk bersama Din dan Mat Le mengumpul istilah2 pantai timur yang jarang digunakan oleh generasi muda dan letak dalam Twitter.. Kayonyo Bahaso Kito~