RSS

Penuh..

05 Nov

Assalamualaikum..

Dah lama tak kemas kini blog ni. Ya, sangat lama. Anda semua sihat? Semoga semua sentiasa sihat hendaknya. Rancangan untuk kemas kini dan menulis entri untuk blog terbantut dan terganggu semasa cuti hari tu. Terbantut dan terhalang kerana internet di rumah tiada lantaran kabel telefon dikebas oleh mamat mana entah dan Telekom Malaysia masih belum membaiki kerosakan yang berlaku walapun dah 3 bulan dilaporkan. Tiada apa-apa tindakan. Apa punya syarikat. Adeii.

Sekarang ini, dah berada di tahun kedua, bidang perubatan. Posting pertama ialah di Jabatan Bedah. Dengan dua orang professor menjaga unit D, Prof Dr. Somashekar dan Prof Dr Prakash. Professor baik tapi kurang mengajar, Kena la belajar sendiri. Post-Graduate student? PG yang jaga kami blur-blur dan macam malas sikit. Maka membaca dengan sendiri la kami seunit. Sangat sadis. Jabatan yang aku harapkan dapat memberikan lebih semangat aku untuk belajar akhirnya menghampakan aku. Ya, sepatutnya memberikan aku lebih semangat kerana aku nak jadi seorang pakar bedah Cardiothoracic. Aku juga banyak ponteng posting, sebab biasanya rutin akan berakhir dengan pergi dan berdiri di dalam wad seperti tunggul kayu. Sangat kecewa.

Minggu ni mula posting di Jabatan Perubatan atau Department of Medicine (terjemahan secara terus). Jabatan ni berjaya menarik minat aku untuk ke posting. Professor dan Asst. Professor sangat baik dan mereka sangat bersemangat untuk mengajar pelajar tenang apa itu bidang perubatan. Semalam Asst Prof mengajar mengenai batuk dan demam. Memang menarik. Sejam itu sangat bermakna. Hari ini, Prof mengajar mengenai Sistem Kardiovaskular. Sangat menarik. Dengan penuh semangat dan penerangan yang menarik.

Sekarang aku seperti jatuh cinta dengan Dept. Medicine. Dalam nak belajar, kena la baca buku kan? Kalau tak membaca, nak harapkan pensyarah ajar dan terus pandai susah la. Untuk posting medicine, kami guna buku teks Davidson’s dan untuk pemeriksaan klinikal Hutchinson dan PJ Mehta. Buku semuanya tebal-tebal. Tapi, lagi tebal buku manual pembedahan. Bailey & Love. Ada la dalam setebal setengah jengkal gitu.

Apa pun, kena teruskan perjuangan di bumi India yang penuh dengan ranjau, onak dan duri serta babi berkeliaran macam ayam kampung dengan tabahnya. Walaupun wujud manusia yang perangai kadang-kadang lebih teruk dari babi, terimalah mereka sebagai manusia.

Apapun, nak rehat sekejap. Jaga diri semua.

 

p/s: Tiap-tiap tahun mesti tak boleh balik raya haji kat rumah semenjak datang India ni~

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 5, 2011 in indiaku jua

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: