RSS

Demo jugak!!

10 Jul

Salam~

Entri kali ni mungkin macam selepas apa yang berlaku di tanah air kit yang tercinta, Malaysia. Pada 9 Julai lalu (semalam), negara menyaksikan perhimpunan ramai rakyat yang menuntut pilihanraya yang bersih, iaitu perhimpunan BERSIH. Hal ni dah masuk dalam CNN, Al-Jazeera, The New Indian Times, dan macam2 lagi media, media cetak ke, elektronik ke apa ke. Tapi kali ni aku tak nak bercakap pasal demo tersebut. Kalau nak tahu, bukak semua media yang ada, google sendiri. Kalau aku tulis nanti mungkin ada berat sebelah. Kali ni aku nak tulis pasal berdemo di negara lain.

Mesir kembali berdemo. 8 Julai 2011, ribuan rakyat Mesir memenuhi kembali Dataran Tahrir sebelum solat Jumaat. Berhimpunnya mereka kerana inginkan Majlis Tentera mempercepatkan proses demokrasi yang dijanjikan. Ramai orang awam yang tidak bersalah ditahan tanpa dibicarakan selama bertahun2. Jika dibicarakan, di Mahkamah Tentera. Ini adalah tidak adil. Hosni Mubarak juga masih berkeliaran bebas. Rakyat mahukan Mubarak dan ahli2 kabinat dibicarakan atas rasuah dan kesalahan2 yang mereka lakukan dalam menjahanamkan negara Mesir. Isu Mesir ini saya tahu selepas seorang sahabat saya memberitahu dalam twitter dengan “hashtag” #8July.

Di Bahrain, apa yang berlaku adalah sebaliknya daripada yang dilaporkan oleh media. Golongan Syiah di Bahrain cuba untuk mengambil alih kerajaan yang ada (Sunni) dan menjadikan Bahrain di bawah Syiah. Di Syria dan Libya, golongan Sunni bangkit untuk menjatuhkan kerajaan Syiah yang bertindak zalim keatas rakyat. Di Bahrain, media memaparkan akan keganasan polis menyuraikan penunjuk perasaan. Tetapi, media menyembunyikan akan keganasan penunjuk perasaan membunuh polis, membakar kereta polis, menyekat dan membaling batu ke arah ambulan yang membawa orang Sunni di dalamnya. Media tidak memaparkan akan perhimpunan rakyat yang menyokong kerajaan Bahrain yang sedia ada sekarang. Media utama seperti Al-Jazeera tidak memaparkan ini dalam berita mereka. CNN, BBC dan segala media antarabangsa senyap akan sokongan rakyat terhadap kerajaan Bahrain. Kemasukan tentera Saudi ke Bahrain adalah untuk menjamin keamanan. Di Facebook, di muat naik gambar “al-Quran” yang sudah sebahagian terbakar. Lalu di maki, laknat tentera Wahhabi. Persoalannya, adakah mereka tahu apa yang sebenarnya berlaku? Adakah mereka sedar Syiah cuba mengambil alih Bahrain? Tokoh Syiah, Ali Salman (ex- Senator dan pemimpin Hizbullah di Bahrain) dan Hadi Al-Modarresi ( Pemimpin Islamic Front for the Liberation of Bahrain) merupakan dalang dalam kekecohan di Bahrain.

Di Libya, Muammar Gaddafi yang dikatakan seorang Syiah memerintah dengan kejam. Bangkit rakyat menentang dibalas dengan tembakan. Askar upahan dikerahkan untuk menjaga “keselamatan negara”. Rakyat ditembak, dibom dan ditahan apabila bangkit menentang kekejaman Gaddafi. Di Syria, Presidennya, Bashar Al-Assad merupakan seorang Syiah dan memerintah dengan kuku besi. Beliau menjadi presiden pada umur 34 tahun, dan ini belaku apabila undang2 negara diubah dengan had umur untuk menjadi presiden mesti sekurang-kurang 40 tahun, diturunkan kepada 34 iaitu umur beliau. Memerintah dengan sekular dan tidak adil terhadap kaun Sunni. Ramai yang terbunuh dan cedera dalam bangkit menentang pemerintahan presiden Bashar Al-Assad.

Mungkin daripada tulisan diatas, anda semua nampak seolah-olah saya membenci Syiah. YA, SAYA MEMBENCI SYIAH. Mereka pandai berpura-pura dihadapan kita. Mereka menyatakan kepada kita bahawa mereka juga Islam. Mereka berkata mereka juga mempercayai akan Al-Quran dan Hadith. Tetapi itu semua BOHONG dan TIPU semuanya. Maulana Mohd Asri menyatakan bahawa Syiah ini tidak boleh digelar sebahagian daripada Islam. Mereka adalah sebenarnya satu agama baru. Dengan menolak Al-Quran, Hadith, mereka sebenarnya sudah terkeluar daripada Islam. Mereka mendewa-dewakan imam2 mereka. Menyatkan bahawa Allah swt memberikan separuh daripada pengetahuan (berkenaan dgn hal2 ghaib) kepada imam2 mereka. Ini adalah melampaui batas dalam Islam.

Muncul golongan Syiah menjadikan saya risau akan hal semasa. Mereka cuba memasuki dan menguasai negara2 dengan alasan mereka juga Islam, mereka ada hak. Tetapi mereka memporakperandakan negara. Kepada semua, berhati-hati dengan Syiah. Mereka baik didepan kita, tetapi mereka menunggu masa untuk menikam kita dari belakang.

Sekian~

p/s: Nasib baik semasa perarakan BERSIH tak ada orang bawak gambar Khomeini atau Hassan Nasrallah.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on July 10, 2011 in Psyco aku.., untuk kita semua...

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: