RSS

Peperiksaan..

22 Apr

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Dah agak lama tak mengemaskini blog ni. Agak sibuk sikit. Ya. Agak sibuk. Sibuk untuk peperiksaan “repeat” yang bakal menjelang. Sibuk untuk mentajdidkan diri. Sibuk dalam mentajdidkan iman yang semakin hari semakin pudar nampaknya. Sibuk untuk menghadapi segala macam ujian yang datang kepada diri ini.

Peperiksaan universiti RGUHS semakin hampir. tetapi tarikhnya tidak tahu bila. Pelikkan? Kami sudah bertanyakan kepada pihak kolej adakah boleh meminta pihak universiti untuk mengeluarkan kalendar akademik. Tetapi usaha itu berakhir dengan dimarahi oleh pengarah kolej. Jadi, terpaksalah kami pulun sepulun-pulunnya dengan kudrat yang ada pada tulang empat kerat ini. (Info : tulang manusia bukannya ada 4 kerat sahaja). Tetapi apakan daya, selagi langit belum menumpahkan gerimis, kain jemuran tidak diangkat. (Wow, peribahasa baru!). Maka, selagi tidak terasa akan bahang untuk menghadapi peperiksaan, maka kerap kali terganggu usaha murni untuk mengulang kaji pelajaran. Dan, sekarang bila dah dekat barulah kalut membuka buku, seperti berlarinya orang yang kena cirit ke tandas (Metafora baru lagi!)

Selain itu, ada lagi peperiksaan. Yang ini tidak boleh dielakkan. Kita tahu bahawa Allah S.W.T. kadang2 tidak akan memberikan permintaan kita seperti yang kita minta. (bukannya Allah itu loyar buruk!). Kita minta kepada Allah untuk kaya. Kita hendaklah usaha dan doa. Baru rezeki itu Allah bagi atas sebab usaha. Bila kita minta untuk dapat ketenangan, bukannya terus dapat tenang (walaupun Allah kadang2 bagi macam tu aje terus). Kadang2 kita dapat rasa tenang bila baca al-Quran (sambil faham. baca saja macam keretapi efeknya tak ampuh). Kadang2 tenang itu Allah bagi bila kita dapat selesaikan masalah (sebelum ni serabut sebab masalah) samada secara sendiri atau melalui bantuan sahabat terdekat mahupun keluarga dan kaum kerabat. Maka, apabila datang ujian, hendaklah bersabar. Jangan membenci masalah kerana datangnya masalah akan menjadikan kita lebih kuat untuk menghadapi masalah. Ingatlah, Allah tidak membebankan hamba-Nya dengan beban yang tak dapat dipikul olehnya.

Seperti contohnya, minggu ini saya rasa agak banyak dugaan yang diberikan (ambik contoh sendiri, orang lain tak tahu pulak apa masalah mereka secara detail). Saya selaku penjaga gol tetap (sebab nak lari untuk kejar bola tak berskill dan juga tak larat) sudah 3 kali kena bola yang dirembat secara laju dan kali ketiganya berakhir dengan bola mengenai ehem ehem. Maka saya terpaksa direhatkan daripada permainan. Lepas tu, hari ini ibu jari pula terseliuh akibat menahan bola dengan teknik yang salah (tahan dengan tangan terbuka luas macam nak tampar bola). Ujian itu untuk kita ingat kepada Allah (yg kita selalu lupa kepada DIA). Ujian juga adalah untuk menghapuskan dosa (dosa melambak-lambak). Ujian juga adalah untuk memberi peringatan kepada kita akan apa yang kita lakukan supaya tidak berulang di masa hadapan.

Ujian mematangkan diri. Jadi, tempuhlah ujian dengan sabar. Jangan sumpah seranah dihamburkan semata-mata untuk memuaskan rasa hati (oppsss..)tetapi sebenarnya hati tersiksa, nafsu berasa lega, setan menjadi bangga. Apa yang telah berlalu jadikan sebagai pengajaran. Allah Maha Pengampun dan penerima taubat. Jadikan apa yang ada dihadapan untuk menjadikan diri kita lebih berjaya.

Jadi, semoga kita dapat menjadikan diri kita hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 22, 2011 in Psyco aku.., untuk kita semua...

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: