RSS

Monthly Archives: February 2009

mAsaLah dI maNa-ManA..

Bulan ni merupakan antara bulan yang banyak masalah sy hadapi. Masalah dengan kawan dan juga masalah berkenaan isu sekeliling. Tapi, macam mana pun, hadapilah dengan tenang.

Pertamanya, masalah dengan kucing. Semenjak dua nie, sy perhatikan kucing saya semakin membesar. Makan pun ala2 bnyk jgk. tidur memanjang aje..Dari pagi, sampai petang, itulah kerjanya… Setelah diperiksa dan dibuat analisis. rupa-rupanya kucing tu dah mengandung 2-3 minggu. Dlm lbh kurang 2 bulan lagi dapatlah anak kucing.hehe.. Tapi, yg jd masalahnya ialah tempat utk kucing tu beranak xde.. Kena la cari kotak@ bekas n segala kelengkapan utk anak dia.. Makanan kucing pun kena beli lebih la lepas nie..

Yang keduanya masalah yang besar sket.. hjg mggu lalu, satu mslh besar berulang.. kat kolej, sepeng, hulu langat n kuala langat xde air.. so, sy n kwn2 pg jln2 kat umah sorang kawan kat banting.. Dpt la jgk pg mandi kat swiming pool kat sebuah resort tepi pntai morib. Kitorang balik la kolej pd sblh mlmny sebab kwn2 yang tinggal kat kolej kata bekalan air akan pulih mlm ni jgk. So, xde la pyh sngt. tapi, sebaliknya berlaku. Kami dimaklumkan bahawan ada masalah dengan paip kolej. So, walaupun seluruh kawasan yang sebelumnya terjejas dah dapat iar mlm tu jgk, kolej kami masih xde air. Pndpt saya, pihak pengurusan kolej enggan mengeluarkan kos untuk menyelenggara sistem perpaipan di kolej. tu yang jadikan air xde walaupun oran lain dah ada air..HuHu..sedihnya..

Yang ketiganya, kawan2.. Yelah, kata orang rambut sama hitam, hati lain2. Ada yang sering timbulkan masalah dengan orang lain tapi xsedar dia buat salah. Bila ditegur, mula buat perangai. Lepas kena teur, buat balik tabiat lama tu.. Ada yang tau dia tu perangai buruk, tapi masih xberubah.. Kononnya dialah diva.. Payah2(nada mengeluh) kalau orang mcm ni ada dlm hidup kita kan? Dah kena tegur pun masih xberubah. Apo kono jang?

Lagi masalah, bulan depan ada Family Day keluarga saya. Buat kat penang. Tapi, 2 minggu lepas tu ada trial utk A2. Sempat ke nak study? Ongkos ke sana siapa tanggung?

Apa pun,hidup ini memang penuh dengan masalah. Kalau tak, xde masin, masam, manis n pahit hidup ni. TUHAN pernah kata, utk dptkan sesuatu, DIA akan uji dulu hamba-NYA. Lepas tu, kalau lepas, ada la ganjarannya yang kadang-kadang xt’ikir pun dek akal kita yang cetek. MAsalah mematangkan kita dan membuat kita lebih kenal akan erti hidup.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 17, 2009 in Uncategorized